fredag 16 januari 2009

Upptäck nya världar

Jul innebär många extra timmar att upptäcka nya världar.

"Brisingr" - Christopher Paolini
Den tredje delen i serien om Eragon och hans drake. Tänk att han som skrev dessa bara var tonåring när han började. Det märks visserligen i skrivandet men ack så bra dom är. Brisingr är inte lika imponerande som de två första. Men det är ju alltid roligt att få höra vad som händer med Eragon som drakryttare. Lättläst fantasy. Och det är ju härligt då alla fantasy oftast är tegelstenar =)


"Och var hör du hemma?" - Anne Tyler
Två familjer adopterar barn från Kina. Dom lär känna varann då dom möts på flygplatsen för att hämta barnen. Dom börjar umgås ofta. En amerikansk familj och en iransk med var sitt koreanska barn. Kulturer blandas i vardagslivet. Det är en vardagsvänlig bok och man fastnar lätt i familjerna. Hur växer flickorna upp sen när boken tar slut? Gillar man verklighetsböcker så är denna bra.


"Comfort & Joy" -Kristin Hannah
En bok som jag inte alls tyckte var så speciell men ändå så mysig. En enkel, snabbläsningsbok utan att behöva fundera så mycket. Självklart handlar den om kärlek och oförklarliga händelser, ödet. Den ger lite julmirakels känsla. Men gillar man inte kärleksberättelser så är denna ingen hit =)


"A redbird Christmas" - Fannie Flagg
En mysig bok om en liten ort som tar sig an en hemlös, fattig liten flicka. Om vänskap mellan människor och mellan människor och djur. Visserligen inte en djup bok och extra ordinär. Men måste alla böcker vara det? En mysig julbok var det iaf."Lyssnerskan" - Tove JanssonEn novellsamling av författarinnan till Muminböckerna. Lite besviken blev jag. Vissa noveller var bättre än andra. Nu ska här läsas Mumin. "Hon förstod att så kan man inte leva, människan är inte skapad för att sväva, hon behöver en jordisk fästpunkt av mening och bekymmer för att inte förlora sig i förvirring." - Ur Lyssnerskan "Hur ska jag nånsin kunna leva om jag alltid måste välja mellan två saker." - Ur Lossa sand


"A year of wonders" - Geraldine Brook
Denna bok fick jag av en Australienare som jobbade på samma skola som min syster i Kina. Det roliga var att några dagar innan jag började läsa den hade jag lånat en annan bok på biblioteket av samma författare utan att veta om det. Så det var lite spännande att läsa den och se om jag skulle gilla den. Boken handlar om pesten i England 1666. Ska byn som drabbats isolera sig från omvärlden för att inte sprida pesten vidare eller inte. Jag tyckte mycket bra om den. Man fastnade som i historien.


"Austenland" - Shannon Hale
Självklart är detta en bok jag var tvungen att läsa. Man kan väl aldrig få för mycket av Austens värld? Lukes syster och mor läste den då jag var i Nya Zeeland så jag gjorde ett inköpsförslag till biblioteket och dom köpte in den. En kvinna i vår tid dagdrömmer konstant och är nästan besatt av allas vår älskad Mr. Darcy. Hon ärver tre veckors semester till Austenland. Ett slott där alla går helt in för att leva efter Austens tid. Med etikett och beteende som sig bör. Men vad är verklighet och vad är inte det? Jag vill också till detta Austenland!!!

Vad jag älskar böckernas underbara värld...

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar